15 oktober 2019
cultuurlab
Published in post

Cultuur borrelt, bruist én verbindt

21 november 2017

Nico Vesseur, redacteur bij gemeente Delft kwam langs bij Cultuurlab. Een leuk gesprek over onze ambities met Wladimir Andela en Nienke Schild van Cultuurlab! Lees hieronder het hele artikel  Cultuur borrelt en bruist – verbindt 

Als de binnenstad de huiskamer is van Delft, is Cultuurlab de plek tussen de schuifdeuren. Hier kunnen Delftenaren spelen met cultuur – oefenen én optreden. En dat gebeurt komend weekend volop.

Sinds tweeënhalf jaar is Wladimir Andela voorzitter van het Congregatiegebouw aan de Brabantse Turfmarkt 9. “Dit gebouw is bedoeld voor Delftenaren om zich te ontplooien op het gebied van muziek, sport, theater en dans. En er gebeuren hier mooie dingen. Het borrelt en bruist hier meer dan dat mensen aan de buitenkant van het gebouw kunnen aflezen. We willen het gebouw nu ontsluiten, openstellen voor alle Delftenaren die zich met cultuur bezighouden. Om hier cultuur te maken en te delen, en elke vierkante millimeter van het gebouw daarvoor te benutten – het idee van Cultuurlab.”

Van start
Het afgelopen jaar is, samen met zo’n vijftien vrijwilligers, dit idee verder uitgewerkt en getryout. En ze zagen dat het goed was: in september is Cultuurlab echt van start gegaan. “Met deze omslag zijn we een nieuwe partij in het Delftse culturele landschap, waarin we nog volop aan het pionieren zijn”, zegt Andela. “We hebben wel al gemerkt dat we iets kunnen toevoegen en iets te bieden hebben: een podium – of nee: podia! – en oefenfaciliteiten, op een prima locatie.”

Borrelen, bruisen, verbinden
In Cultuurlab moet cultuur niet alleen borrelen en bruisen. “Prima dat het hier borrelt en bruist, maar we vinden dat cultuur ook verbindt. Daarom zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met andere partijen in Delft die zich met cultuur bezighouden. En met Delftse festivals, zoals Delft Fringe of muziekfestivals. Om elkaar zo te versterken.”

Krachten bundelen
Komend weekend laat het cultuurlab daar mooie voorbeelden van zien. “Zaterdagavond vindt hier de eerste editie van SPOD Music Lab plaats”, zegt Nienke Schild, die de publiciteit van Cultuurlab verzorgt. “Dan geven we drie SPOD-bands hier een podium. Met dit Music Lab bundelen SPOD en Cultuurlab hun krachten. En op zondagmiddag kun je hier naar de kindermusical ‘Die @#X%&-lui van hiernaast’ van theatermaker Jo Cremers – twee keer zelfs, als je het heel erg leuk vindt. En aan entreeprijzen doen we voor deze twee evenementen niet. Je kunt gratis naar het Music Lab en naar de kindermusical.”

Laagdrempelig
Ook dat is onderdeel van de filosofie van het cultuurlab. “We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn, cultuur voor iedereen toegankelijk maken”, legt Andela uit. “Voor de Pubquiz die we hier vrijdagavond mogelijk maken, betaal je met je team wel een klein bedrag aan de quizmaster voor je deelname. Omdat we volstrekt onafhankelijk willen zijn en onze eigen koers willen bepalen, draait het cultuurlab zonder een cent subsidie van de gemeente. Dat hebben we ook niet nodig: we kunnen enkele ruimtes in het gebouw verhuren tegen commerciële tarieven – hoewel commerciële partijen ons uitlachen als ze horen hoe laag deze tarieven zijn. Prima, ook als we commercieel zijn, zijn wij laagdrempelig

 

Cultuurlab, Brabantse Turfmarkt 9. Vrijdag 24 november, 20.00 uur: Pubquiz • Zaterdag 25 november, 21.00 uur: SPOD Music Lab • Zondag 26 november, 15.00 en 17.00 uur: kindermusical ‘Die @#X%&-lui van hiernaast’ • Vrijwilliger worden, of ideeën om ook iets te doen in Cultuurlab? Stuur een e-mail naar info@cultuurlab.nl.

cultuurlab
Scroll to Top